Neúmyselné zabitie

Typické ráno typického pracovného dňa. Budík, čerstvo zaliata káva, raňajky, ranná toaleta, skontrolovať, či mám v taške všetko, čo budem dnes potrebovať, mobil, kľúče, doklady, peňaženka, rozlúčiť sa s mačičkou. Cestou k autu vyniesť smeti, štartujem auto, automaticky sa zapína rádio, počúvam ranné správy. Na ceste sa rozbieha ranná špička, v hlave sa mi samovoľne rozkladá mapa dnešných povinností a mentálne prelaďujem na autopilota. Každé ráno tá istá rutina, tá istá trasa, tie isté výtlky na cestách, kľučky medzi nimi, preraďovanie, brzdenie, červená, oranžová, zelená, môžem ísť. Ani sa nenazdám a ocitám sa na poslednej zákrute pred pracoviskom. Parkujem, vypínam motor, otváram dvere, keď tu zrazu – bác!

Typické ráno typického pracovného dňa. Budík, čerstvo zaliaty čaj, sprcha, raňajky, rýchlo zabaliť obed, skontrolovať, či mám v taške všetko, čo budem dnes potrebovať, mobil, kľúče, doklady, peňaženka, rozlúčiť sa s mačičkou. Nasadzujem si rukavice a slúchatká, vysadám na bicykel a začínam šlapať v rytme random výberu svojho mp3 prehrávača. Na ceste sa rozbieha ranná špička, v hlave sa mi samovoľne rozkladá mapa dnešných povinností a mentálne prelaďujem na autopilota. Každé ráno tá istá rutina, tá istá trasa, tie isté výtlky na cestách, kľučky medzi nimi, preraďovanie, brzdenie, červená, oranžová, zelená, môžem ísť. Ani sa nenazdám a ocitám sa na poslednej zákrute pred pracoviskom. Poslené tóny obľúbenej pesničky, posledné zábery do pedálov, keď tu zrazu – bác!

Čo bolo ďalej, si môžeme domyslieť. Tí, ktorí máme to šťastie, že sme to ešte nezažili. Ktovie, či by cica na bicykli prežila. Ktovie, či by cica za volantom dostala neúmyselné zabitie. Čo ale viem, je, že cica na bicykli si je denne vedomá svojej zraniteľnosti v premávke, ale napriek tomu jazdí po cestách spolu s autami, pretože si je vedomá ešte väčšej zraniteľnosti chodcov na chodníkoch oproti sebe. Otázka je, či aj cica za volantom si je vedomá zraniteľnosti cyklistky, ktorú práve obchádza so svojím poltonovým autom.

Mravné ponaučenie z príbehu: čím väčší dopravný prostriedok šoféruješ, tým väčšiu zodpovednosť máš voči ostatným účastníkom cestnej premávky.

dutch-reach-2

Nečakanému otvoreniu dverí do dráhy cyklistu môže vodič predísť tzv. holandským otváraním dverí, alebo “dutch reach”, čo znamená, že sa po kľučku dverí načiahne pravou rukou, čo ho donúti otočiť sa a vidieť, či sa nejaký cyklista blíži. Zdroj: http://985thejewel.com/video-dutch-reach-technique-prevent-thousands-dooring-incidents/

 

4 thoughts on “Neúmyselné zabitie

  1. Môj kamarát Doňa takto na bicykli dolu Šancovou preletel cez dvere, ktoré otvorila vodička, parkujúca na chodníku. Operácia hlavy, niekoľko týždňov v nemocnici a niekoľko mesiacov postupného navracania zmyslových schopností. Život je vlastne o šťastí. Asi.

    Liked by 1 person

  2. S tou půl tunou jsi to dost podcenila. Do toho se nevleze ani Polski Fiat (580–619 kg http://cs.wikipedia.org/wiki/Fiat_126), Kachna (675 kg http://auto.idnes.cz/citroen-2cv-kdyz-jde-logika-stranou-du1-/auto_ojetiny.aspx?c=A080505_172604_auto_ojetiny_ok). Vlezl by se do toho leda Velorex (http://velorexberoun.sweb.cz/ttd.htm).

    I malé současné auto jako Citigo je k té tuně celé (http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0koda_Citigo)

    U otevření dveří bych se víc než letu přes řídítka obával rozpárání o jejich roh. Příkladem je nehoda Jřího Ježka na letním mistrovství světa (http://sport.idnes.cz/zraneni-jiriho-jezka-0rl-/cyklistika.aspx?c=A140901_090109_cyklistika_tm2). Hrudník mu rozpáral spoj kulatých trubek které měly několik centimetrů průměr, ne milimetrů jako má roh dveří.

    Páči sa mi

    • vdaka za upresnenie. este som to nezazila a priznam sa, ze ked sa mi pocas jazdy popri zaparkovanych autach v mysli rozbehne zacyklena predstava, ako sa otvaraju dvere a ja nestiham ubrzdit, tak sa to vzdy zasekne tesne pred narazom, a zacne znova od otvarania dveri :)

      Páči sa mi

Pridaj komentár